Przejdź do treści

Muzeum Chleba w Radzionkowie

Radzionków

Wnętrze muzeum chleba

Opis

Muzeum Chleba powstało w 2000 roku, w Radzionkowie i od tego momentu nieprzerwanie działa na rzecz edukacji młodzieży. Jej twórcą był Piotr Mankiewicz, który przez wiele lat gromadził obecne eksponaty muzealne, dotyczące historii chleba. Powierzchnia budynku to 1200 m2.

 W kilkunastu pomieszczeniach, przypominających wiejską gospodę, sklep, salon i jadalnię, odnaleźć można zbiory:

  • maszyn,
  • urządzeń,
  • naczyń,
  • narzędzi,
  • zdjęć, pocztówek,
  • wyposażenia wnętrz,
  • dokumenty z XVI, XVII, XIX i XX wieku.

Do jednych z najciekawszych zbiorów zalicza się tzw. pieniądze chlebowe, które dawniej były jedyną walutą pozwalająca na zakup chleba.

W Muzeum istnieje możliwość własnoręcznego uformowania i upieczenia chleba.

We wnętrzu przeważa światło żarowe.

Wokół nieruchomości duży plac z parkingiem. Przed wejściem wyeksponowane zostały maszyny piekarskie.

Muzeum jest idealnym miejscem dla filmowców, chcących pokazać nie tylko proces powstawania chleba, ale i typowe XIX-wieczne gospodarstwo domowe.

Informacje dodatkowe

Możliwość dojazdu
Tak
Odległość od bazy produkcyjnej
Na miejscu
Natężenie światła
Małe
Media
Prąd, Woda
Natężenie hałasu
Małe
Parking
Tak
Wymagane zezwolenie
Tak
Wnętrze kuchni w muzeum
Piec do wypieków chleba
Lada sklepowa w muzeum
Pokój stylizowany na osiemnasty wiek